Algemene informatie

Steeds unieker wordt het, het Hallumer Openluchtzwembad De Sawn Stjerren. 

Waar openluchtzwembaden worden gesloten of versobert door bezuiniging, is in Ferwerderadiel de keuze gemaakt om het in 1968 geopende zwembad te behouden als een openbare voorziening voor zijn inwoners. Dat zo langzamerhand de klanten van steeds verder komen is voor het zwembad natuurlijk een prima bijkomstigheid.

Ook het Hallumer zwembad moest mee in ‘al de door de wet gestelde eisen’. Dit leidde tot een rigoureuze renovatie in de wintermaanden van `94 `95. Het aanpassen aan de wet was natuurlijk een eerste vereiste. Pompen en ketels werden aangepast, buizen onder de grond vernieuwd maar ook de ruwe betonnen baden werden voorzien van tegeltjes. Het peuterbad werd verhuisd, en het terras rondom het peuterbad vergroot.Ook de kleedaccommodatie werd behoorlijk opgeknapt en uiteindelijk zelfs winddicht gemaakt. Dit alles maakt het Openlucht zwembad De Sawn Stjerren zijn sawn stjerren waard. Een perfecte accommodatie om op allerhande manieren te recreëren.

Natuurlijk, op de hete zomerse dagen, waar er op de topdagen ruim duizend bezoekers een verkoelende duik zoeken. Heerlijk plonzen van de duikplanken, roetsjen van de 42 meter lange waterglijbaan, spetteren in het familiebad of pootjebaden met de peuters. Natuurlijk is op deze dagen ook het zonnebaden op de zonneweide of op het riante terras zeer populair en draait ook de zwemkiosk zijn topdagen. Het ijs, snoep en snacks zijn tijdens deze periodes nauwelijks aan te slepen. 

Stichting Zwembadverbetering, werft donateurs gelden en investeert deze gelden in comfort verbeterende voorzieningen. Deze stichting heeft geweldige investeringen in het zwembad gedaan. Er zijn speelmaterialen gekocht, natuurlijk het eerste grote project, de 42 meter lange waterglijbaan, welke eigenhandig vanuit Stiens naar Hallum werd verplaatst. Maar ook de aanpassingen in de kleedaccommodatie is door deze stichting mogelijk gemaakt. 

Het Hallumer zwembad is landelijk één van de openluchtbaden welk het langst open is. Normaal gesproken 20 weken. Van half april tot begin september wordt het zwemwater op een aantrekkelijke temperatuur van minimaal 23 ºC verwarmd. Dit met de in 2012 nieuw geplaatste kachel, samen met  hulp van een zonnewarmte win installatie welke op het dak van de kleedaccommodatie ligt. 

Dit maakt ook het verdere recreëren aantrekkelijk. `s Ochtend net voor zeven uur gaat de eerste groep baantjeszwemmers al te water, tot half negen worden al zwemmend de vroege dorpsroddels uitgewisseld. Deze groepen van banenzwemmers zijn voor het zwembad de dagelijkse trouwe gasten waar het zwembad op gezette tijden ruimte voor creëert. Zo is het gebruikelijk dat `s avonds, op de maandag, dinsdag,woensdag en donderdag, om half acht de plonzers het water verlaten en alleen het diepe bad nog gebruikt wordt door banenzwemmers.

Maar er zijn nog meer mogelijkheden om te recreëren in het zwembad, onder begeleiding van het badpersoneel. Vanzelfsprekend zijn er de diverse zwemlesgroepen. Hier volgt het zwembad de Nationale Raad van Zwemdiploma’s, het zwem ABC en de diverse zwem vaardigheidsdiploma’s worden in verschillende lesgroepen verzorgt. Hiernaast zijn er trimgroepen voor volwassenen. 

Het zwembad leeft in Hallum en beseft zich terdege dat het steeds unieker wordt. Dit mag zo blijven. Het zwembad heeft een goede naam, kwalitatief, vriendelijk en veilig. Met een goed bestuur en een prima team van badmeesters en badjuffen. 

Het Openlucht zwembad De Sawn Stjerren doet er alles aan om zijn zeven sterren waar te maken ondanks dat ze in het wapen van Ferwerderadiel een geheel andere betekenis hebben.